Liderul PDL, Vasile Blaga, a declarat, duminică, la Brașov, că partidul nu se va rupe, „chiar dacă vor exista și unele plecări”, adăugând că, în ceea ce îl privește, Convenția Națională va fi „corectă” și că se va putea vota în cabine de vot nesupravegheate video, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Vasile Blaga a fost prezent, duminică, alături de Theodor Stolojan și Gheorghe Flutur, la Brașov, unde s-a întâlnit cu membrii filialei PDL pentru a le prezenta moțiunea.
Blaga a declarat că deși se așteaptă la unele plecări din PDL, acest lucru nu va duce la ruperea partidului.
„Partidul nu se va rupe, chiar dacă vor exista și unele plecări, pe care eu unul nu le doresc. PDL nu are doar sedii în județe și localități, ci are oameni și membri, care așteaptă de la noi clarificări”, a spus Vasile Blaga.
El a precizat că va fi o convenție „corectă”, susținând că „5.000 de oameni sunt greu de manipulat de către oricine”.
„În ceea ce mă privește, va fi o convenție corectă, în care colegii vor avea posibilitatea să își exprime opțiunea liber, în cabine de vot nesupravegheate video și, desigur, nimeni nu le va mai cere, ca în urmă cu trei ani, să-și fotografieze buletinul de vot, să se vadă cum au votat (…) Convingerea mea este că 5.000 de oameni sunt greu de manipulat de către oricine, cu atât mai mult cu cât vorbim despre militanți de-ai noștri de bază, de primari, viceprimari, consilieri locali și județeni, lideri de organizații. Ei vor judeca și vor avea propriile opțiuni”, a mai spus Blaga.
La rândul său, Theodor Stolojan a spus că Blaga este cel mai potrivit lider al democrat-liberalilor, susținând că „alegerile interne din partid nu sunt nici cursa pentru a alege procurorul general al României, nici concursul de cuvântări frumoase sau de frumusețe”.
„Am avut alegeri în partid după scrutinul local și nu a vrut nimeni să candideze, nici doamna Udrea, nici doamna Macoveni, nici domnul Cristian Preda. Domnul Blaga a fost singurul care s-a angajat și ceea ce a urmat în câteva luni, cu referendumul și alegerile parlamentare, nu poate fi impus domnului Blaga. Discutăm despre alegerile pentru președintele partidului, nu depre alegerea procurorului României sau despre concursul de cuvântări frumoase și frumusețe. Ori, cine are experiența necesară să conducă partidul într-o perioadă așa dificilă?”, a spus Stolojan.
El a precizat că este nevoie de Monica Macovei în partid, „dar dânsa nu a condus niciodată nicio organizație internă a partidului, experiența sa în munca efectivă de reconstrucție de partid politic și a PDL nu există”. Deși i-a recunoscut experiența în lupta pentru statul de drept și lupta împotriva corupției, Stolojan crede că „nu este suficientă o asemenea calitate pentru a dori să conduci PDL”.
Referitor la Elena Udrea, Stolojan a spus că rezultatele obținute de ea până în prezent nu l-au convins că poate fi un lider de partid.
„Domna Udrea a condus o organizație a PDL, cea din București care este poate cea mai importantă numeric. Acum dânsa recunoaște că a greșit când nu a candidat pentrut primăria municipiului sau pentru parlament din București. Deocamdată, rezultatele din activitatea de partid ale doamnei Udrea nu îmi spun mie că dânsa ar fi mai în măsură decât domnul Blaga să conducă PDL”, a declarat Theodor Stolojan.
Elena Udrea și-a prezentat moțiunea pentru alegerile din cadrul partidului, la Brașov, în 2 martie, când a fost însoțită de fostul premier Emil Boc.
Europarlamentarul Cristian Preda declara, sâmbătă seara, la Suceava, că există riscul unei rupturi a partidului, dacă la Convenția Națională din 23 martie competiția nu va fi corectă sau dacă învingătorul promite excluderi din partid.
„Pentru că există niște condiții care pot conduce la ruptură și dacă nu ne confruntăm cu ele, și ne facem iarăși că plouă și nu vedem care sunt aceste condiții, vom da, din nou, peste dificultăți mai mari. Iar ruptura se va produce, în primul rând, dacă nu va fi corectă competiția. Nu suntem nici unul dintre noi copii. Dacă va exista suspiciunea că întrecerea din 23 martie nu a fost corectă, ruptura e inevitabilă”, spunea europarlamentarul.